ŠTEFANOVCE: Samospráva sa pohráva s myšlienkou zriadenia obecného družstva

16.04.2011 Vranov nad Topľou

Štefanovce 16. apríla (TASR) - Starosta dedinky Štefanovce v okrese Vranov nad Topľou Peter Giboda nosí v hlave niekoľko projektových zámerov, do ktorých chce v budúcnosti zapojiť miestnych nezamestnaných. Jedným z nich je zriadenie obecného družstva so zameraním na poľnohospodársku výrobu.
\"Máme tu v okolí cez 200 hektárov ornej pôdy, ktorú v súčasnosti využíva jeden poľnohospodársky subjekt iba na kosenie. Sú v tom pozemky obce, pasienkového a urbárskeho spoločenstva, cirkvi či miestnych obyvateľov,\" vysvetlil Giboda. S cieľom zapojenia nezamestnaných do pracovného procesu a zvýšenia príjmovej časti obecného rozpočtu starosta plánuje, aby sa stala nájomcom tejto pôdy do budúcna miestna samospráva, ktorá na nej bude hospodáriť.
\"Reálne si viem predstaviť, že by sme mohli získať do užívania v prvých rokoch asi 100 hektárov (ha) pôdy po dohode so spomínanými vlastníkmi, v tejto rozlohe je zahrnutých aj 23 ha obecných pozemkov, ktoré sú v súčasnosti prenajímané,\" povedal Giboda.
Starosta konštatoval, že miestni obyvatelia predbežne súhlasia, aby im obec v budúcnosti za prenajaté pozemky platila okrem nájomného aj vo forme naturálií. \"Mohli by to byť napríklad zemiaky posadené približne na dvoch ha. Ľudia sa tak nemusia zaoberať ich sadením na viacerých malých plochách v našom chotári,\" poukázal na jednu z výhod Giboda s tým, že pozitívny efekt pre obecný rozpočet by sa dostavil okrem predaja vypestovaných plodín aj cez príjem vo forme štátnych dotácií za starostlivosť o zverenú pôdu.
Ambíciou miestneho starostu je dať v prípade realizácie projektu prácu minimálne dvom ľuďom a počas sezóny zberu plodín aj viacerým obyvateľom obce. \"Môžme sa zamerať okrem zemiakov napríklad na pestovanie mrkvy, cibule, obilia, ale aj na starostlivosť o trvalo trávne porasty,\" podotkol Giboda s tým, že ak sa obci podarí na budúci rok dohodnúť na prenájme pôdy s prvými vlastníkmi, obecné zastupiteľstvo bude následne rokovať o zakúpení staršieho traktora.
 

Vyberte región